Er zijn 5 stappen bij een domeinnaam verhuizing:

Een domeinnaam verhuizen is met name een administratieve handeling en kan binnen een paar dagen van a-z uitgevoerd zijn.

 • 1. Aanvragen webhostingpakket: online via Pixel & Bytes aangevraagd en geactiveerd.
 • 2. Authorisatie voor .NL samengevoegd met stap 3.
 • 3. Starten domeinnaam verhuizing: online start Pixel & Bytes de domeinnaam verhuizing.
 • 4. Domeinnaam verhuisprocedure.
 • 5. Domeinnaam is over: 24 uur DNS caching, site en e-mail live bij Pixel & Bytes

Onderstaand de gedetaileerde uitleg over stap 2, 3 en 4.

Verhuisstap 2. Authorisatie

Zoek eerst uit wat de verhuis/ophefprocedure bij de vorige provider is. Geef daar tijdig aan dat u zult gaan verhuizen, dit moet gebeuren voordat u de verhuizing in gang zet. Vraag bevestiging van de verhuizing.

Token (AUTH code)

Een .NL domeinnaam kan alleen verhuisd worden als u het token (AUTH code) heeft. Het token is een unieke code voor iedere domeinnaam. Deze code is bedoeld om de domeinnaam tegen ongewenste aanpassingen (zoals een verhuizing) te beschermen. Dan wel de domeinnaamhouder zelf, dan wel de huidige/vorige provider heeft het token, of kan deze opvragen. Wij kunnen dit niet voor u doen. Een token ziet er ongeveer zo uit:

cmulbh7xfnio

Verhuisstap 3. Starten verhuizing en 4. De verhuisprocedure

 • Nadat wij het token van u hebben ontvangen wordt de verhuizing van de domeinnaam bij de SIDN in gang gezet.
 • Na het in gang zetten, wordt door de SIDN de vorige registrar (provider) gevraagd de verhuizing te bevestigen. U heeft de oude provider als het goed is al aangegeven te willen verhuizen. Is dit niet het geval, wilt u hen hiervan dan direct op de hoogte stellen?
  • Indien zij direct bevestigen, verhuist de domeinnaam direct (binnen 3 uur is de domeinnaam dan over).
  • Indien zij niets met dit bericht doen, verhuist de domeinnaam automatisch op de vijfde werkdag daarna. Ervaring leert dat providers slechts in minder dan 5% van de gevallen meewerken. Daarom is het belangrijk dat u op tijd uw huidige provider op de hoogte brengt.

Geen token? Verhuizing escaleren.

Indien uw oude provider niet meewerkt en u dus geen token kan verkrijgen, dan kan Pixel & Bytes op uw verzoek de verhuizing escaleren. Hiervoor dient Pixel & Bytes uw identiteit vast te stellen. Na het vaststellen van uw identiteit wordt het verzoek nogmaals door de SIDN beoordeeld. Indien deze in behandeling wordt genomen, dan wordt uw oude provider verzocht alsnog het token af te geven. Hierna wordt bovenstaande procedure vervolgd.

Na de verhuizing

Daarna komt u in stap 5 van de verhuizing, de domeinnaam is over: Gedurende 24 uur nadat verhuizing gelukt is, wordt door alle ISP’s de nieuwe, juiste, informatie opgevraagd bij SIDN en komen de bezoekers van de site en e-mailberichten op de juiste plaats aan.

SIDN = Stichting Internet Domeinregistratie Nederland
ISP = Internet Service Provider